Časté otázky o užívaní zelených potravín - MUDr. Lacina

Prečo a ako často sa objavuje pri užívaní zelených potravín očistná reakcia?

Očistná reakcia sa objavuje približne u 40% užívajúcich. Spočíva v prechodnom zhoršení stavu, laboratórnych hodnôt, či príznakov choroby, ktorej je užívajúci nositeľom. Dôvodom je predovšetkým uvoľnenie škodlivín usadených v tkanive, systémoch i orgánoch a ich vylučovanie z organizmu. To sa robí predovšetkým detoxikáciou v črevách a ich následným vylučovaním ľadvinami. Pokiaľ tieto cesty nestačia, telo sa začne zbavovať škodlivín pokožkou.

 

Dá sa v priebehu užívania zelených potravín pocítiť subjektívne nejaká zmena?

Pri užívaní zelených potravín pocíti na sebe subjektívne ich pozitívny účinok okolo 80% užívajúcich.

Ako dlho môže očistná reakcia trvať a ako v jej priebehu postupovať v dávkovaní zelených potravín?

Očistná reakcia väčšinou netrvá dlhšie ako 2–3 týždne. Pokiaľ je jej prejav pre užívateľa znesiteľný, nie je potrebné dávkovanie meniť. Pokiaľ však únosný nie je, je treba dávkovanie zelených potravín znížiť, občas aj úplne prerušiť, počkať na odozvu či zmiernenú očistnú reakciu a potom sa postupne vrátiť k pôvodnému dávkovaniu.

Môžu zelené potraviny užívať tehotné a kojace ženy?

Zelené potraviny môžu užívať bez obáv ženy v dobe pred počatím, tak v dobe tehotenstva a aj v období kojenia. Nie je potrebné obávať sa odchodu škodlivín z organizmu tehotnej či kojacej ženy v rámci očistnej reakcie. K poškodeniu plodu vplyvom zelených potravín nemôže dôjsť.

Je rozdiel v dávkovaní zelených potravín u dospelých a deti?

Deti vo veku do 3 rokov majú dávkovanie vždy individuálne a pokiaľ sú plne kojené stačí, keď zelené potraviny užíva iba kojaca matka. Je vhodné, aby poslednú dennú dávku zelených potravín užívala skôr poobede než večer, pretože energia v nej ukrytá môže spôsobovať prílišnú čulosť kojenca v dobe, kedy by mal spať. Staršie deti a deti do 40 kg hmotnosti potom užívajú polovičnú dávku, deťom nad 40 kg možno podávať rovnakú dávku ako dospelým. Dospelý nad 80 kg by mali dávku zasa výrazne zvýšiť.

Aká je maximálna denná dávka zelených potravín?

Maximálna denná dávka zelených potravín v podstate neexistuje. Jedná sa o zdravé potraviny a nedá sa nimi predávkovať. Preventívne dávky sa pohybujú u dospelých u Mladého jačmeňa (zeleného jačmeňa) okolo 2x1 lyžička denne. Liečebné dávky potom v priemere až 4x1 lyžička denne. Pokiaľ chcete vedieť, aká dávka zelených potravín pokrýva dennú potrebu všetkých dôležitých látok, tak je to 6-8 lyžičiek Mladého jačmeňa denne.

Je vhodné užívať riasu Chlorellu aj Mladý jačmeň (zelený jačmeň) zároveň?

Užívanie samého Mladého jačmeňa, či riasy Chlorelly je vždy pre organizmus významným prínosom. Kombinácia užívania Mladého jačmeňa a Chlorelly je tým najlepším, čo môžete pre svoje telo z hľadiska zdravia urobiť. Ak užívate zelené potraviny spoločne, nemusíte používať tak veľké dávky a účinok zelených potravín sa v tomto prípade násobí.

Je možné užívať zelené potraviny spoločne s liekmi?

Klasické lieky a zelené potraviny možno užívať spoločne v priebehu dňa s jedinou podmienkou. Je vhodné, aby odstup medzi užitím zelených potravín a liekov bol aspoň 1 hodinu.

Ako je to s užívaním zelených potravín pri podávaní liekov znižujúcich zrážanlivosť krvi?

Zelené potraviny síce obsahujú vitamín K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi, zároveň však majú aj účinok znižujúci priľnavosť krvných doštičiek. Takže v stabilizovanom stave sa zelené potraviny chovajú neutrálne, skôr však pomáhajú k riedeniu krvi. Pokiaľ sa však jedná o akútny zápal hlbokého žilného systému dolných končatín, akútnu pľúcnu embolizáciu, skoré stavy po srdečných či mozgových infarktoch, či stavy geneticky podmienenej zvýšenej pohotovosti ku zrážaniu krvi a stavy po operáciách srdca (chlopné náhrady, bypassy), potom je užívanie zelených potravín spojené so zvýšeným rizikom vzniku trombov a záleží na užívajúcom a jeho rozhodnutí, či aj v týchto prípadoch zelené potraviny bude užívať.

Ako postupovať a ako dávkovať zelené potraviny u autoimunitných ochorení?

Autoimunitné ochorenie je vrodená porucha imunity, kde imunitný systém vyrába protilátky proti vlastným tkanivám a to sa potom prejaví v špecifickom zápale. Pretože zelené potraviny výrazne zvyšujú prirodzenú obrannú schopnosť organizmu, je potrebné pri začatí ich užívania postupovať s opatrnosťou. Na odporúčané dávky sa stúpa veľmi pozvoľne. Uveďme si príklad: Odporúčané dávkovanie Mladého jačmeňa je 3x1 lyžička denne. Dávkovanie sa zvyšuje vždy po 3 dňoch, u Mladého jačmeňa (zeleného jačmeňa) vždy po ½ lyžičky. V praxi to vyzerá následne:

    1.-3. deň     1/2 -  0  –  0
    4.-6. deň     1/2 -  0  – 1/2
    7.–9. deň     1/2 - 1/2 - 1/2
    10.-12. deň    1  – 1/2 - 1/2
    13.-15. deň    1  – 1/2 -  1
    od 16. dňa     1  –  1  -  1

Môžu sa objaviť alergie na zelené potraviny?

S istotou sa to nedá úplne vylúčiť. V mimoriadnych prípadoch sa to stáva a je vždy potrebné rozlíšiť, či sa jedná o primárnu alergiu, či nadmernú reakciu alebo o takzvaný súbeh (to je stav, kedy sa so začatím užívania zelených potravín objaví alergická reakcia iného pôvodu, ale užívateľ ju spája so zelenými potravinami). Pokiaľ sa podozrenie na alergiu objaví, je treba užívanie prerušiť, počkať na odozvu tejto reakcie a potom skúsiť zelené potraviny, pozvoľne nasadiť späť. Ak sa stav opakuje, potom sa jedná s najväčšou pravdepodobnosťou o prejav primárnej alergie na zelenú potravinu a nemožno ju ďalej podávať. Alergie na jačmeň sa objavujú veľmi sporadicky.

Dajú sa zelené potraviny užívať len vnútorne?

Zelené potraviny sa nemusia užívať len vnútorne. Obecne sa dajú používať k obkladom, zásypom, do mastí, k výplachom.

Aké sú kontraindikácie užívania Mladého jačmeňa?

  • prebiehanie rádioterapie, ožarovanie (neužívať 3 dni pred a 3 dni po)
  • stavy po operáciách žalúdku, tenkého, hrubého a slepého čreva (neužívať do týždňa po operácií)
  • alergia na Mladý jačmeň (zelený jačmeň)
  • neúmerná očistná reakcia, kedy sa ani po znížení dávky a predlžení intervalu podávania Mladého jačmeňa stav reakcie nezlepšuje
  • ťažké, chronické hnačky alebo zvracanie
  • autoimunitné ochorenie neprimerane reagujúce na podávanie Mladého jačmeňa
  • akútny zápal hlbokého žilného systému
  • akútna pľúcna embolizácia
  • stavy po transplantáciách orgánov a tkanív na zásadnej imunosupresívnej liečbe

Ako dlho je vhodné zelené potraviny užívať?

Platí čím dlhšie, tým lepšie. Pamätajte, že škodliviny na nás pôsobia neustále vždy a všade a nikdy nechodia na dovolenku. Preto je dôležité neustále organizmus čistiť, chrániť a posilňovať. Každodenné a dlhodobé užívanie zelených potravín je záruka dobrého zdravia, kondičky aj nálady. Pokiaľ sa staneme "závislými" na zelených potravinách, je to to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť.

Prečo je potrebné zelené potraviny vôbec užívať?

  • Obsah živín v prirodzenej strave rýchlo klesá
  • Strava má väčšinou nevhodné zloženie, nie sú dodržiavané odporúčané technologické postupy spracovania a prípravy jedál
  • Nároky organizmu na prísun živín prudko vzrástli
  • Stúpa frekvencia výskytu rizikových faktorov v populácií (nadváha, obezita, fajčenie, stres, zvýšená hladina cholesterolu, zvýšená hladina glykémie...)
  • Naďalej trvá výrazná smogová záťaž a prašnosť
  • Postupne narastá celkové prekyslenie organizmu
  • Zdravotný stav našej populácie je katastrofálny (750.000 diabetikov, 860.000 alergikov, 850.000 astmatikov...)(ČR)

Na čo všetko sa zelené potraviny dajú použiť?

K prevencii a podpornej liečbe:

  • zápalov a infekčných ochorení
  • metabolických porúch
  • onkologických stavov
  • kardiovaskulárnych ochorení
  • ochorení dýchacích ciest
  • porúch tráviaceho systému
  • ochorení ľadvín a močovej sústavy
  • kožných ochorení
  • neurologických ochorení
  • ochorení pohybového systému
  • ochorení lymfatického systému
  • gynekologických ochorení
  • chorôb prostaty a mužských pohlavných orgánov

Objenávky a info: www.zdravie.jahoda.sk
0907 025707, 0904 248 298

 

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa jačmeňa >>

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa chlorelly >>