Zelené potraviny a funkčný Dyspeptický syndróm
Funkčné Dyspeptický syndróm (FDS) je skupina najrôznejších príznakov vychádzajúcich z oblasti tráviaceho traktu. FDS trápi veľmi početnú skupinu obyvateľstva predovšetkým vo vyspelých krajinách. Štatistiky uvádzajú postihnutia až 20% populácie. V ČR sú to viac ako 2 milióny ľudí. Príčin, ktoré sa spolupodieľa na FDS, je mnoho. Určite jednou z najdôležitejších je trvalý stres, ďalej uponáhľaný štýl života, nepravidelné stravovanie ak tomu ešte často nesprávne zloženie stravy, nadmiera perlivých nápojov a v poslednej dobe aj nadužívanie liekov. Všetky tieto vplyvy vedú predovšetkým k trvalému prekysľovaniu v oblasti tráviaceho traktu a následne potom k prejavom FDS. Všetci tieto nepríjemné pocity poznáme mnohí aj z vlastnej skúsenosti. Patrí sem pálenie záhy, pocity plnosti, nadúvanie a tiež prejavy zápchy a hnačky. Dôležité je upozorniť, že ak trpíte týmito príznakmi, potom u FDS klinické vyšetrenia nepreukážu žiadne významné zmeny a poruchy v oblasti tráviaceho traktu.
Vylučovanie patrí k základným činnostiam všetkých organizmov. Bolo, je a bude vždy dôležitým faktorom, ktorý v tých najbizarnejších prípadoch môže aj zásadne ovplyvniť chod dejín. A ak to zrovna nie sú dejiny svetové, tak sú to určite dejiny naše osobné. Vylučovaním sa organizmus zbavuje nežiaducich balast, toxických látok prijatých spoločne s nápojmi a stravou a tiež nestráviteľných zvyškov potravy.

Problém chronickej zápchy alebo chronickej hnačky, či prítomnosti krvi a hlienu v stolici, je vždy závažným príznakom a osobným problémom a patrí do rúk lekára - internistu - gastroenterológ, ale často aj infektologa alebo neurológa. Vyvolávacích príčin je totiž naozaj veľa. Našťastie FDS je tou príčinou najčastejšie a tiež najľahšie riešiteľnú. A ako môžu pomôcť zelené potraviny a prečo to niekedy, aj napriek dobré skúsenosti z okolia, nefunguje práve u mňa. Zelené potraviny majú k riešeniu všetkých našich zdravotných ťažkostí vždy komplexný prístup. Najdôležitejšou vlastnosťou je ich ľahko zásadité pH (7,5), obsah vlákniny a podpora obnovy normálnej črevnej mikroflóry u riasy Chlorelly, výrazné antioxidačné pôsobenie, stimulácia nervovo svalových platničiek v hladkej svalovine črevnej steny a vysoký obsah enzýmov u Mladého jačmeňa. Od riasy sa očakáva uvoľnenie usadenín a balast zo sliznice hrubého čreva (vláknina), pomoc pri hojení zápalov črevnej sliznice v miestach pôvodných nánosov (pH a stimulácia imunitného systému), podpora obnovy normálnej črevnej mikroflóry (CGF) a následná mechanická stimulácia prirodzenej črevnej peristaltiky ( vláknina).

Jačmeň pôsobí obdobne na hojenie zápalov v miestach odhalené črevnej sliznice (pH a stimulácia imunitného systému), na uvoľnenie usadenín (zvýšená črevná peristaltika), upravuje procesy trávenia (vysoký obsah enzýmov) a tiež následne podporuje prirodzenú črevnú peristaltiku (stimulácia nervovo svalových plexi hladké svalové črevnej steny). Ak riasu začnete užívať pozvoľna, aby si tráviaci trakt zvykol na účinky jej vlákniny, dostatočne ju Zapíjame, potom sa u väčšiny užívateľov nestretávame s vážnejšími problémami spojenými s jej užívaním. Občas sa ale zdá, že riasa má akoby po sľubnom počiatočnom pôsobenie proti zápche, opačné účinky.

Ako si to vysvetliť? Tu je rad možností, prečo sa to stáva. Tou najčastejšou a už spomínanú príčinou je nedostatočný pitný režim. A to ako celkový, tak pri zapíjanie samotnej riasy. Je potrebné zohľadniť skutočnosť, že v prípade tabliet jedná o sušinu, ktorá na svoje rozpustenie potrebuje dostatok tekutiny. Ak teda máme celkovo zlý pitný režim, tak aj napriek tomu dostatočné zapíjanie tabliet riasy, dôjde k rýchlejšiemu vstrebávaniu tekutiny do celkovo dehydrovaného organizmu a na rozpustenie tabliet chlorelly jej potom už zostáva málo. Ak riasu Zapíjame nedostatočným množstvom vody, potom je výsledný stav pochopiteľne ešte horšie. Podľa osmotického spádu si rozpustené tablety začnú sťahovať tekutinu z okolia a "zápcha" je na svete.

Ďalším dôvodom býva skutočnosť, že po uvoľnení a odstránení väčšiny usadenín (a tak to býva často po prvých týždňoch užívania riasy), sú črevá takmer prázdna a riasa už nemá čo z nich odstraňovať. Prirodzene sa tým znižuje objem aj pravidelnosť stolice a fenomén opätovného zhoršenia zápchy je opäť tu.

Inou variantou je možnosť upchatie čriev odchádzajúcimi balastu. K ich uvoľňovaniu dochádza postupne od vzostupného tračníka cez tračník priečny a neskôr zostupný a občas sa stane, že uvoľnenie príliš veľkého množstva balastu z oblasti vzostupného tračníka má problémy s priechodom najmä v oblastiach fyziologických ohybe hrubého čreva. Pokiaľ do týchto miest príde veľké množstvo uvoľnených hmôt z predchádzajúceho úseku hrubého čreva, môžu sa takzvane zaraziť a spôsobiť zápchu. Aj preto je dôležité nechcieť urobiť očistnú kúru príliš razantne a príliš rýchlo. Ďalšou komplikáciou tohto postupu môže byť aj náhle uvoľnenie veľkého množstva jedovatých látok z usadenín, čo niekedy vyvoláva svrbivé kožné reakcie, pretože je organizmus nestačí plynule vylučovať obličkami a tráviacim traktom a pomáha si pokožkou.

Zaujímavou príčinou býva skutočnosť, že na začiatku užívania riasy ju náš organizmus nestačí plynule zužitkovať, pretože je sprvu prekvapený, že sa jedná o naskrz zdravú živinu. To sa tiež rýchlo prejaví na zelenkasté sfarbenie stolice prakticky ihneď po začatí užívania Chlorelly. Po niekoľkých týždňoch pravidelného užívania rovnakého počtu tabliet sa však naše telo riasu naučí takmer bezo zvyšku využívať a zelenkasté sfarbenie stolice sa začne vytrácať. Tým však aj účinok riasy proti zápche, pretože jej je v ti chvíli v organizme málo a je potrebné zvýšiť dávkovanie, aby sa stolica opäť začala riasou zafarbovať. Je teda nutné, aby organizmus mal riasy ľahký nadbytok a niečo jej zostávalo na ovplyvnenie črevnej peristaltiky. A toto množstvo je prísne individuálne, pretože niekomu dávka napr 3x6 tabliet môže plne postačovať a pre niekoho to môže byť dávka veľmi nízka. Všeobecne platí, že postačujúca dávka pre každého z nás je taká, ktorá trvalo spôsobuje zelenkasté sfarbenie stolice.

Častou chybou pri užívaní riasy vedúce k zápche je jej nepravidelné dávkovanie. Podávanie tabliet riasy najmenej 3x denne nie je rozmarom človeka, ktorý Vám riasu odporučil. Je to nutnosť vyplývajúce z prirodzených vlastností Chlorelly aiz biorytmov nášho tela. To nepotrebuje jednorazové vysoké denné dávky riasy, ale predovšetkým jej plynulý prísun. Viacnásobným denným užívaním je dlhodobo zabezpečená účinná látka Chlorelly v organizme a naopak sa tým predchádza už spomínaným komplikáciám vyplývajúcim z príliš razantného a zbytočne vysokého dávkovania. Predchádza sa tým i zápche.

Pri užívaní jačmeňa nie sú problémy s "následnou" zápchou tak časté, ale väčšina príčin zhoršenia stavu sa zhoduje s príčinami uvedenými pri užívaní riasy. Určite nesmieme tiež zabúdať na dostatočný aktívny pohyb, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou režimových opatrení zlepšujúcich zápchu.

A pochopiteľne je potrebné zvážiť a často si aj priznať, koľko nápojov a potravín podporujúcich zápchu pravidelne konzumujeme (čierny čaj, banány, čučoriedky, čokoláda, mäso, najmä hovädzie, údeniny a iné potraviny s vysokým obsahom soli, vajcia, alkohol - najmä destiláty, ktoré organizmus významne dehydrujú).

Veľakrát je príčinou úpornej zápchy aj užívanie niektorých liekov (diuretiká) a ich nevhodné kombinácie. S hnačky, spôsobenými užívaním zelených potravín, sa stretávame len celkom výnimočnú. Väčšinou v týchto prípadoch stačí len ľahko znížiť dávkovanie zelených potravín a stav sa rýchlo upraví.

zdroj GW